Hoe kan ik een eigen bed & breakfast starten?

Heb je er altijd al van gedroomd om een eigen bed & breakfast te starten? En is de tijd aangebroken dat je je droom nu werkelijkheid kunt gaan maken? Dan ben je waarschijnlijk wel op zoek naar de eerste handvatten om je avontuur te kunnen starten. 

Waar begin je mee? Wat zijn de hoofdzaken die je echt geregeld moet hebben? Met dit overzicht geven we je een aantal tips om de de eerste stappen te zetten naar jouw eigen succesvolle bed & breakfast. 

Ruimte vinden

Het belangrijkste voor het starten van een eigen bed & breakfast is natuurlijk het vinden van de juiste ruimte. Is er in je huidige woning voldoende ruimte of zul je moeten verhuizen naar iets groters met meer kamers? Deze beslissing is allesbepalend voor de vervolgstappen als je een bed & breakfast wilt openen. Begin hier dus mee. 

Wet- en regelgeving onderzoeken 

Weet je waar jouw bed & breakfast gaat komen? Dan is het tijd om te onderzoeken met welke wet- en regelgeving je te maken krijgt. Het is van belang om hiervoor contact op te nemen met de gemeente. Je bed & breakfast moet namelijk passen in het bestemmingsplan van de gemeente. En ook eventuele verbouwingen zul je moeten overleggen. Zorg dus op tijd voor de juiste vergunningen.

Bedenk ook onder welke rechtsvorm je het bedrijf start. Dat is belangrijk voor de aansprakelijkheid voor het bedrijf. Begin je voor jezelf, dan kun je kiezen tussen een eenmanszaak of bv (besloten vennootschap). 

Een kleine startende bed & breakfast begint meestal als eenmanszaak. Belangrijk om te weten is dat je dan ook privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Met een bv loop je minder risico. Ga je failliet? ​​Dan gaat de bv als rechtspersoon failliet, tenzij je de bv aantoonbaar slecht hebt geleid. Een bv is geschikt als je bijvoorbeeld personeel wilt aannemen om een grotere bed & breakfast te kunnen runnen. 

Lees je goed in in de verschillende rechtsvormen en wetgeving waar je mee te maken krijgt. De website van de Kamer van Koophandel helpt je daarbij.

Kostenplaatje en budget

Maak een compleet kostenplaatje voor de bed & breakfast. Begin met de kosten op papier voor het maken van de bed & breakfast, zoals een eventuele verbouwing, het inrichten van de kamers en het behalen van certificaten. Maar vergeet niet om ook de uren die je erin stopt in kosten om te rekenen. Onze tip: schat de kosten ruim in. Er zit altijd wel iets tegen en met een ruimer kostenplaatje kan het alleen maar meevallen.

Maak vooraf een budget voor jezelf. Breng in kaart welk geld je privé wilt inbrengen, hoeveel salaris je jezelf de eerste periode moet uitkeren om rond te komen en welke eventuele extra investeringen je kan en wil doen. Leg dit naast de geplande kosten om te zien of het uitkomt of dat je misschien nog ergens in de kosten moet gaan snijden.

Tot slot is ook de prijsbepaling voor een overnachting een belangrijk onderdeel van het financiële plaatje. Want welke prijs is passend voor jouw bed & breakfast? Dit artikel kan je daarbij helpen.

Maak een realistische planning

Hoeveel tijd ga je kwijt zijn aan het runnen van een bed & breakfast? Wil je de bed & breakfast fulltime of parttime runnen en met wie precies? Wat moet daarvoor rechtsgeldig geregeld worden? En hoe lang heb je nodig om de bed & breakfast helemaal af te krijgen? Al dit soort vragen kun je opnemen in je eerste planning. Zo krijg je een concreet beeld van de planning die je naar jouw einddoel gaat brengen: de geopende bed & breakfast.

Maak een inhoudelijk ondernemingsplan

Voor veel ondernemers helpt het om een goed ondernemingsplan te schrijven. Daarin kun je bijvoorbeeld opschrijven wat jou gaat onderscheiden van andere bed & breakfasts, welke doelen je wilt behalen en hoe, en wat jouw motivatie en missie is als eigenaar van de bed & breakfast. 

Met behulp van een ondernemingsplan verlies je je doelen nooit uit het oog en het biedt een goede basis om de details later uit te werken. Daarbij kun je denken aan het ontbijt, de inrichting van de kamers, de sfeer die je wilt overbrengen, de aankomst- en vertrekdagen en allerlei services die je wel of niet gaat aanbieden. 
Onderneming inschrijven bij KvK

Tot slot is het niet onbelangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat je officieel kunt starten met je bed & breakfast. Zodra je dat gedaan hebt, kun je echt aan de slag. 

Open een zakelijke rekening

Ben je ingeschreven bij de KvK? Open dan gelijk een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening is belangrijk als je je eigen bedrijf start en oogt professioneel voor potentiële bezoekers die het bedrag voor hun overnachting(en) overboeken. Bovendien is een zakelijke rekening nodig om je boekhouding op orde te houden en kun je hiermee zakelijke inkopen doen. 

Via de Huurkalender kun je de zakelijke rekening koppelen aan je kalenders om directe betalingen te ontvangen. Bied je geen betalingen via iDeal aan, dan loop je hoogstwaarschijnlijk omzet mis. Ook houd je zo goed overzicht en kun je ook bij eventuele controle goed de betalingsstromen via de Huurkalender laten zien.  

Certificaten en veiligheid 

Onderzoek of je een omgevingsvergunning voor brandveiligheid nodig hebt. Zodra je structureel eten gaat serveren, is het ook van belang om een HACCP-plan of hygiënecodes op te stellen. En ook legionellamaatregelen zijn goed om je in te verdiepen. 

Bouw je verhuurwebsite en boekingssysteem 

Als je alles in grote lijnen hebt vastgelegd, kun je aan de slag met de verhuurwebsite voor je bed & breakfast. Je verhuurwebsite is je belangrijkste visiteplaatje. Vertaal je eigen look en feel van je vakantiehuis naar het web, en breng op die manier de sfeer over van het verblijf. Goede foto’s en eventueel video’s van de kamers zijn essentieel en zorgen voor meer boekingen. 

Vergeet ook niet de belangrijkste informatie voor het verblijf online te plaatsen. Mensen houden van duidelijkheid en transparantie, dus breng dat gevoel van vertrouwen direct over aan je websitebezoekers. 

Overweeg je om ook grote boekingsplatformen in te zetten? Ga dan goed na wat daar de kosten voor zullen zijn, zoals commissiekosten. Houd er ook rekening mee dat een groot deel van de boekers altijd nog je eigen website opzoeken via Google als zij van plan zijn een boeking te plaatsen. Zorg dus voor een goed visiteplaatje!
Leestip: waar moet ik op letten bij het maken van mijn eigen verhuurwebsite?

Schrijf een marketingplan

Huurders komen niet vanzelf. Bedenk daarom alvast hoe je ervoor gaat zorgen dat mensen jouw bed & breakfast weten te vinden. Ga je bijvoorbeeld promoten via sociale media of kies je liever voor traditionele manieren van marketing, zoals de buurtkrant of flyers? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je bed & breakfast onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.

Ben je op zoek naar tips? Lees dan ook:  tips voor goede online marketing als verhuurder 

Administratie

Nu je begint met het doen van de eerste investeringen, is het van belang om gelijk je administratie bij te houden. Niet alleen is dit belangrijk voor de Belastingdienst, maar het helpt je ook om gelijk goed overzicht te houden. Je bouwt data op waarmee je je bed & breakfast op den duur kunt gaan verbeteren.

Een reserveringstool als de Huurkalender kan je helpen bij het beheren van je boekingen en facturen. Met een geautomatiseerde administratie bespaar je bovendien veel tijd. Die tijd kun je mooi extra in je gasten en het verblijf steken!

Wil je alvast een kijkje nemen achter de schermen? Probeer de Huurkalender dan 14 dagen gratis uit!

Aan de slag 

Nu je de hoofdzaken voor je bed & breakfast geregeld hebt kun je echt aan de slag. Je kunt beginnen met de uitvoering van het ondernemingsplan dat je geschreven hebt. Welk ontbijt ga je opdienen? Hoe duurzaam wil je je verblijf maken? En kun je al gaan starten met de inrichting? Er komt misschien veel op je af, maar door het op te delen in kleinere stappen lukt het je hopelijk snel om je gedroomde bed & breakfast klaar te maken voor de eerste gasten.

Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan