Hoe verduurzaam ik mijn vakantiewoning?

Duurzaamheid: volgens sommigen een trend, volgens anderen noodzaak. Het is hoe dan ook een thema waar je ook bij de verhuur van een vakantiewoning niet langer omheen kunt. Maar hoe speel je hier als verhuurder op in?


Misschien denk je er als verhuurder al een tijdje over na om stappen te zetten naar een duurzamere recreatiewoning, zodat je ook een andere groep huurders aan kunt trekken. Of omdat je het simpelweg belangrijk vindt om ook een steentje bij te dragen aan een schonere wereld. Een duurzame vakantie wordt bovendien steeds gewilder. Gelukkig hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om te verduurzamen. Sterker nog: de kleinste stappen maken al een enorm verschil! Om je op weg te helpen, lees je hier wat je allemaal kunt doen om jouw vakantiehuis te verduurzamen. 

Isoleer je vakantiewoning

Verduurzamen begint bij isoleren, als je het ons vraagt. Goede isolatie is namelijk het halve werk. Zeker nu de gasprijzen blijven stijgen, win je hier ontzettend veel mee. Bovendien is het voor gasten fijn om te weten dat de vakantiewoning - tenzij specifiek anders verwacht wordt - goed geïsoleerd is, zowel ‘s winters als ‘s zomers. 

Bied een fiets, step, ov-kaart of laadpaal aan

Huurders willen vaak iets van de omgeving zien. Als verhuurder kun je een belangrijke rol spelen in het vervoer dat je huurders kiezen tijdens hun verblijf. Biedt bijvoorbeeld als extra service of tegen betaling een fiets, elektrische step of ov-kaart aan, waarmee ze veel van de omgeving kunnen zien. Niet alleen is dat veel duurzamer dan zelf de auto pakken, ook maakt het je vakantiewoning veel aantrekkelijker om in te verblijven. Tot slot kun je nog een laadpaal aanbieden of verwijzen naar de dichtstbijzijnde laadpaal op het vakantiepark, zodat ook huurders met elektrische voertuigen zich sneller welkom voelen. 

Vraag een bijdrage voor het milieu

Steeds vaker vragen vliegtuigmaatschappijen om een bijdrage voor het milieu, ook wel bekend als CO2-compensatie. Boek bijvoorbeeld je ticket, en doneer 1 euro voor een project dat in milieu investeert, door bijvoorbeeld bomen te planten. Zo’n initiatief kun jij als huurder ook starten. Kies zelf een project waaraan je de donaties doorgeeft, en voer de mogelijkheid voor klanten in als ‘extra service-optie’

Hoe je deze extra service makkelijk toevoegt, leggen we je hier uit. #handleiding 

Voorzie de vakantiewoning van duurzamere apparatuur

Koken op gas? Niet meer in 2022 als je het ons vraagt! Mocht de keuken aan vervanging toe zijn, kies dan voor elektrisch koken en laat het gasstel liever achterwege. Scheelt in de gaskosten en kan voor huurders doorslaggevend zijn voor het duurzame gevoel van je vakantiewoning. 

Ga voor groene energie

Verduurzamen hoeft niet altijd zichtbaar. Als je als huurder veel waarde hecht aan duurzaamheid, is het goed om je energieleverancier bewust te kiezen. Ga niet direct voor de goedkoopste optie, maar kijk goed waar de energie vandaan komt en of deze wel echt groen is. En wil je je keuze voor groene energie toch kenbaar maken bij potentiële huurders, omdat je de duurzaamheid als unique selling point wilt gebruiken? Licht het dan bijvoorbeeld uit in een korte alinea, waarin je vertelt welke duurzame keuzes je maakt.

Plaats zonnepanelen

Deze optie is niet voor alle vakantiewoningen weggelegd, maar heb je de kans, investeer dan zeker in zonnepanelen. Niet alleen draag je zo je steentje bij aan een beter milieu, ook bespaar je op lange termijn flink op gaskosten. Win-win!

Vergroen de directe omgeving

Verhuur je een appartement in de stad? Voeg dan alsnog genoeg groen toe. Bijvoorbeeld met wat plantenpotten op een balkon, of mooie planten in huis. En heb je een huisje met tuin in de verhuur? Ga dan niet gelijk volledig voor tegels vanwege het weinige onderhoud, maar plant ook boompjes en planten. De natuur zal je dankbaar zijn.


Flatgebouw met bomen op de balkons

Zorg dat afval gescheiden kan worden

Heb je voldoende ruimte in je keuken, bied dan gescheiden afvalbakken aan. Scheidt bijvoorbeeld plastic van overig restafval. Of maak duidelijke verwijzingen naar een kartonbak in de buurt. Het is voor huurders vaak geen probleem om afval te scheiden, zolang het maar voor hen mogelijk gemaakt wordt. 

Verduurzaam het interieur

Ook bij het selecteren van meubels kun je duurzamere keuzes maken. Kies bijvoorbeeld meubels waarvan je weet dat ze heel lang meegaan, zodat je niet om de paar jaar nieuwe meubels hoeft te kopen. En kijk ook eens naar de plek waar de meubels vandaan komen. Wordt er door de producent veel gerecycled? Komen de meubels uit de directe omgeving, of moesten ze vanuit de andere kant van de wereld verscheept worden? Alle beetjes helpen.

Promoot duurzame activiteiten 

Huurders willen tijdens hun verblijf graag iets leuks doen. Activiteiten die je niet elke dag doet, hebben dan de voorkeur. Weet jij unieke en duurzame activiteiten in je omgeving? Prijs die zeker aan! Denk bijvoorbeeld aan openbare moestuintjes voor wie graag z’n handen vuil maakt: parool.nl/nieuws/groene-vingers-in-deze-buurttuinen-kun-je-los~b8e97959/.


Groene handen bezig in moestuintjes

Plaats triggers door het huis

Met kleine signalen kun je je huurders ongemerkt bewustere keuzes laten maken. Hang bijvoorbeeld een zandloper op in de douche. Zo denken huurders toch net iets sneller na over hoe lang ze echt onder de douche moeten staan. En met bijvoorbeeld spreuken aan de muur breng je op een luchtige manier toch een beetje extra bewustzijn bij huurders, zonder dat het vervelend of veeleisend overkomt. 

Bied dekentjes aan

Wil je voorkomen dat jouw gasten de kachel voluit opendraaien? Biedt huurders dan dekentjes aan voor op de bank of over het dekbed. Er zijn vast lokale ondernemers te vinden die warme wollen dekentjes maken. Met zo’n lokaal gemaakt dekentje, maar je de ervaring voor huurders nog unieker, knusser en bovenal duurzamer!

Pas het menu aan

Voor een bed & breakfast is het interessant om het menu eens onder de loep te nemen. Kan er misschien wat in vlees geminderd worden? Kunnen producten bij lokale ondernemers vandaan komen in plaats van uit verre landen? Of kun je misschien zelf eten verbouwen? En wordt er ook niet te veel weggegooid achteraf? Op jaarbasis kunnen kleine aanpassingen een groot resultaat geven.

Plaats automatische verlichting

Een lamp die alleen brandt als iemand langs de bewegingssensor loopt, is een stuk duurzamer. Hoe vaak vergeet je niet het licht uit te doen in bijvoorbeeld de hal of je slaapkamer? Een lamp met een sensor is dan een echte uitkomst en bespaart veel stroom.

Milieuvriendelijk poetsen

We vergeten vaak hoe slecht schoonmaakmiddelen voor het milieu zijn. Sta daarom ook even stil bij de producten die je gebruikt voor het poetsen. Er komen steeds meer milieuvriendelijke reinigers op de markt, dus maak daar ook zeker gebruik van. Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan