Accommodatie geschikt maken voor mindervaliden, waar moet je op letten?

Accommodatie geschikt maken voor mensen met een handicap, waar moet je op letten?

Wil je een unieke accommodatie verhuren? Dan kun je je richten op een specifieke doelgroep, zoals mindervaliden. Voor mindervaliden is het lastiger om een geschikte accommodatie te vinden die aan alle wensen voldoet. Je kunt daarom een groot gat in de markt opvullen met jouw verhuurobject. Veel mensen zullen je dankbaar zijn!

Maar wat moet je allemaal doen om een vakantiehuis geschikt te maken voor mindervaliden? In dit artikel zetten we de belangrijkste aanpassingen voor je op een rij. 

Bredere deuren

Om te beginnen is het belangrijk dat je vakantiehuis beschikt over brede deuren. Kan er geen rolstoel doorheen? Dan is je vakantiehuis sowieso niet geschikt. Dat is dus een eerste belangrijke aanpassing.

Ga voor rolstoelen uit van deuren die minimaal 1.10 meter breed zijn en voor scootmobielen 1.45 meter. 

Drempelvrij 

Naast brede deuren is het ook belangrijk dat er geen vervelende drempels zijn in de vakantiewoning. Niet alleen kun je eenvoudig struikelen over een drempel, maar het belemmert ook het heen en weer bewegen met een rolstoel of rollator. 

Een drempel die je altijd zult hebben is die van de voordeur. Daar kun je een roosteroprit overheen leggen, zodat een rolstoel gemakkelijk naar binnen rolt. 

Opslagruimte voor hulpmiddelen

Regel een plekje in huis waar hulpmiddelen opgeslagen kunnen worden. Een rolstoel of booster neemt veel ruimte in beslag en is daarom vaak niet handig om in de woonkamer te plaatsen, tenzij daar heel veel ruimte over is. Is dat laatste niet het geval? Zorg dan voor een special opslagplek in huis. 

Voldoende ruimte tussen meubels 

Net als in winkels is het ook voor je vakantiehuis belangrijk om voldoende ruimte te laten tussen meubels. Zorg ervoor dat je huurder gemakkelijk uit een stoel kan opstaan of met een hulpmiddel tussen meubels door kan bewegen. 

Weinig decoratie

Zorg ook dat er geen obstakels in de weg staan, zoals grote vazen op de grond of uitstekende pootjes van meubels. Maar ook een radiator of kapstok in de hal kan flink in de weg zitten. Let dus goed op of overal voldoende beweegruimte is. 

Verder hoef je ook niet uit te pakken met wankele decoratie. Voor zowel slechtzienden als mensen in een rolstoel kan dat erg onhandig zijn. Kies liever voor bijvoorbeeld een schilderij aan de muur waar niemand hinder van ondervindt. 

Aangepaste badkamer op begane grond

Met beugels uitgerust verhoogd toilet, een inloopdouche, verstelbare spiegels en een verlaagde wastafel. Een douchestoel is ook een fijne aanvulling. 

Trapliften

Wil je een bestaande woning met trappen geschikt maken voor mindervaliden? Zorg dan voor een traplift. Zo kan iemand toch eenvoudig naar een bovenverdieping komen. 

Automatische verlichting

Niets zo vervelend als lichtknopjes die net buiten handbereik zijn. Zorg daarom voor automatische verlichting in de hallen, zodat iemand zonder veel moeite van ruimte naar ruimte kan bewegen. 


Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan