Tips voor een razendsnelle voorjaarsschoonmaak in je vakantiehuis

De lente staat voor de deur en dus is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Nu de zon weer vaker schijnt heb je meer energie om aan de slag te gaan met de minder leuke klusjes. Gebruik deze tijd daarom om grotere dingen aan te pakken in je vakantiehuis, zoals het vervangen van spullen, het grondig reinigen van ruimtes en kiertjes en eventuele reparaties. 

Omdat het onderhouden van je vakantiewoning veel aandacht vraagt, helpen wij je op weg met een overzicht van de belangrijkste voorjaarsklusjes. Misschien staan er klusjes tussen waar je nog niet aan gedacht had, en anders is dit een mooie checklist om razendsnel van start te gaan met de voorjaarsschoonmaak!

 1. Verschuif alle meubels 

Waar een beetje stoffen, zuigen en dweilen normaal volstaat, is het nu tijd om ook alle vergeten plekjes daarin mee te nemen. Verschuif daarom eens alle meubels om te zien wat er nog tevoorschijn komt in hoekjes en onder poten. Ook die plekken zijn belangrijk om regelmatig schoon te maken, 

 1. Verfris alle meubels grondig 

Natuurlijk haal je altijd wel een doekje over de tafels en maak je kasten netjes stofvrij. Maar hoe vaak reinig je de bank grondig? En kan de tafel misschien een nieuw lakje gebruiken? En wat dacht je van de matrassen of het vloerkleed? Neem nu de tijd om alle meubels fris te maken.

 1. Ontkalk en verwijder beginnende schimmels 

Ontstaan en oranje kalkplekken in de douche? Of heb je misschien al een tijdje een beginnende schimmelplek over het hoofd gezien in de badkamer? Onderzoek eens goed of alles wel echt schoon is en zorg op alle muren en vloeren van vochtige ruimtes voor een grondige reiniging. 

 1. Knap de vloer op

Wanneer je in je vakantiehuis een houten vloer of laminaatvloer hebt, kan die na een tijdje wat verdoffen. De voorjaarsschoonmaak is de uitgelezen kans om de vloer z’n glans weer terug te geven. En zijn je plavuizen eigenlijk aan vervanging toe? Overweeg dan om ze een kleurtje te geven om wat extra tijd te overbruggen voor een laag budget. 

 1. Ontdooi je vriezer 

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om je koelkast en vriezer goed schoon te maken. Voor de vriezer kost dat iets meer tijd, omdat deze moet ontdooien alvorens je kunt gaan schoonmaken. Pak daar nu de tijd voor, zodat je vriezer weer fris het nieuwe seizoen in gaat.

 1. Reinig je keukenapparatuur

De vaatwasser en oven zijn van die apparaten waar ongemerkt veel voedselresten in achterblijven. Reinig alle gleuven eens grondig zodat er geen schimmels in ontstaan. 

 1. Pak de tuin of het balkon aan 

Een balkon of tuin is een verrijking voor de verhuurervaring, mits deze goed onderhouden is. Verwijder alle viezigheid die zich in de winter heeft opgehoopt eerst. Zet na het schoonmaken nieuwe bloemetjes buiten en maak tuinmeubelen weer zomerklaar. Is er nog iets gesneuveld tijdens een storm? Vervang dat dan ook gelijk.

 1. Gebruik de verfkwast 

Wil je al een tijdje een nieuw, fris interieur voor je vakantiewoning? Dan is dit het moment om daarmee aan de slag te gaan. Begin eens eenvoudig met het verven van een of meer muren. Een nieuwe kleur kan al veel doen voor de gehele uitstraling van je vakantiewoning en het ziet er bovendien weer fris uit voor je gasten.

 1. Voer reparaties uit 

Schuif je al een tijdje vervelende reparatieklusjes voor je uit? Zoals een piepende deur, een lekkende kraan of het laten vervangen van kozijnen? Plan dan nu wat tijd om dit aan te pakken, voordat je gasten weer veelvuldig over de vloer komen.

 1. Vervang keukengerei 

Zijn er onderdelen gaan roesten? Of is er misschien iets verbogen of stuk? Zijn je messen nog wel scherp genoeg? Sorteer eens al het keukengerei en kijk of er iets vervangen moet worden. 

 1. Was je raamdecoratie

Je zou het zo vergeten, maar ook gordijnen moeten soms gewassen worden. Heb je witte gordijnen hangen? Dan is de kans groot dat ze na een tijdje geel/bruin kleuren. Dat is niet fris. Maar ook gordijnen waarbij het minder opvalt kunnen wel een wasbeurt gebruiken. Je weet nota bene nooit precies wat je gasten ermee doen. 

 1. Vervang oud linnen 

Theedoeken, handdoeken, vaatdoeken, beddengoed en eventueel handdoeken, ze kunnen allemaal wel een opfrisbeurt gebruiken om de zoveel tijd. Wip dus ook even langs de winkel voor fris linnen.

 1.  Schakel hulp in 

Schoonmaken kost veel tijd, zeker als je het alleen doet. Vraag daarom eens rond in je omgeving of iemand zin heeft om je hierbij te helpen. Veel handen maken licht werk en het is ook een stuk gezelliger samen. Muziekje, hapje en drankje erbij en je hebt een heerlijke schoonmaakdag!Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan