Belasting betalen over een vakantiehuis in het buitenland
Heb je of droom je van een vakantiewoning in het buitenland? In dit artikel lees je globaal wat je kunt verwachten als je belasting moet betalen over je vakantiehuis in het buitenland.
...
Bij het verhuren van een vakantiehuis, -appartement of bed & breakfast, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal fiscale regels. Zo voorkom je dat je achteraf een hoge boete moet betalen aan de Belastingdienst. Om je op weg te helpen, hebben we de belangrijkste fiscale regels voor je op een rijtje gezet.
Ben je in het bezit van een vakantiehuis? Dan valt deze in principe in box 3 – sparen en beleggen. De Belastingdienst ziet een vakantiehuisje namelijk als een deel van jouw vermogen. Omdat een vakantiehuis niet je hoofdverblijf is, valt deze niet onder de eigenwoningregeling en dus niet in box 1 – inkomen uit werk en woning. Dit betekent dat je je vakantiehuisje moet aangeven in box 3 voor de WOZ-waarde per 1 januari van het voorafgaande jaar.
Heb je een lening afgesloten voor het kopen van het vakantiehuis? Dan valt deze niet onder de hypotheekrenteaftrek. De schuld en de rentelasten kunnen wel worden afgetrokken van het vermogen uit box 3. Hierdoor wordt het belastbare vermogen in box 3 verminderd. Bij het bepalen of een vakantiehuis in box 1 of box 3 valt en of je wel of geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek, spreken we alleen nog maar over het bezit van het vakantiehuis en het vakantiehuis af te toe verhuren. Wordt jouw vakantiehuis op grote schaal verhuurd? Dan is er meer om rekening mee te houden. Dat lees je hieronder.
Zoals hierboven al even genoemd, is er een verschil tussen een vakantiehuis af en toe verhuren en verhuren op grote schaal. Wanneer je je vakantiehuis op kleine schaal verhuurt, dan hoef je de inkomsten niet in de belastingaangifte op te nemen. Zolang jij voor de Belastingdienst geen ondernemer bent, betaal je namelijk geen inkomstenbelasting over de opbrengsten uit je vakantiehuis.
Ziet de Belastingdienst jou wel als ondernemer? Dan gelden er andere regels en moet je inkomstenbelasting betalen. De Belastingdienst ziet jou als ondernemer als je werkzaamheden verricht voor het verhuren van het vakantiehuis. Denk hierbij aan het actief aantrekken van gasten, het opstellen van het huurcontract en het onderhoud aan het vakantiehuisje. De inkomsten die jij genereert uit je vakantiehuis moet je als ondernemer altijd opgeven bij de Belastingdienst. Deze opbrengsten vallen onder box 1 en worden opgegeven als resultaat uit overig werk. De inkomstenbelasting betaal je over de netto inkomsten van de verhuur van je vakantiehuis.
Naast de inkomstenbelasting en de btw is er nog een belasting om rekening mee te houden: de toeristenbelasting. Deze belasting wordt door de gemeente geheven en wordt bijvoorbeeld gebruikt om voorzieningen die door toeristen worden gebruikt te financieren. Iedereen die in een gemeente verblijft waar hij of zij niet staat ingeschreven, betaalt belasting als toerist. Wanneer je je vakantiehuisje verhuurt, dan krijg je van de gemeente een belastingaanslag voor de belasting. Het is dus aan jou de taak om de belasting voor toeristen te innen en vervolgens af te dragen aan de gemeente. De belasting reken je per persoon en per nacht. Hoe hoog de toeristenbelasting is, bepaalt de gemeente en kan daarom ook verschillen per gemeente.
Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.