Belasting betalen over een vakantiehuis in het buitenland

Heb je of droom je van een vakantiewoning in het buitenland? Dan is het goed om te weten wat je kunt verwachten qua belastingen en hoe je dit opgeeft in je belastingaangifte. Bij een vakantiewoning in het buitenland krijg je namelijk te maken met regels rondom vermogens- en inkomstenbelasting. In dit artikel lees je globaal waar je aan moet denken als je belasting gaat betalen over je vakantiehuis in het buitenland.

Let op: twijfel je over een aantal zaken? Neem contact op met de Belastingdienst om erachter te komen welke regels op jouw situatie van toepassing zijn.

Belasting betalen in box 3

Ben je fiscaal inwoner van Nederland en doe je deze maand aangifte? Dan geldt dat je vermogensbelasting betaalt over de waarde van je vakantiehuis in box 3. De hypotheekrente is daarbij niet aftrekbaar. Maar let op: om dubbele belastingheffing te voorkomen krijg je, afhankelijk van het verdrag met het land van je vakantiehuis, een vermindering op de belastingheffing. Zo betaal je nooit over dezelfde inkomsten in twee landen belasting.

De vermindering wordt berekend over de waarde van de vakantiewoning en wordt verminderd met eventuele gemaakte schulden voor deze vakantiewoning. Is dat het geval, dan betaal je geen Nederlandse inkomstenbelasting meer over de waarde. Je betaalt dan belasting in het land waar de vakantiewoning staat. Lees hier meer over de verdragen met andere landen.

Welke waarde geef ik op?

Voor vakantiewoningen in het buitenland krijg je geen WOZ-waarde, zoals bij Nederlandse vakantiewoningen wel elk jaar het geval is. Daarom moet je meestal uitgaan van de waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte.

Belasting over verhuurinkomsten

Huuropbrengsten uit je buitenlandse vakantiewoning zijn in Nederland vrijgesteld van belasting. Je betaalt namelijk al belasting in box 3. Maar dat betekent ook dat je eventuele kosten voor je vakantiehuis, zoals onderhoud en rente, niet mag aftrekken. Let wel op dat je over de huuropbrengsten van een buitenlandse woning mogelijk wel in het buitenland belasting moet betalen.

Onderzoek vooraf goed welke belastingregels op jouw situatie van toepassing zijn. Raadpleeg daarvoor deze pagina van de Belastingdienst.Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan