Tips om je vakantiehuis verhuurklaar te maken

Als de vakantieperiode aanbreekt is het fijn om de winst op je vakantiehuis te maximaliseren. Je zal niet de eerste verhuurder zijn die zich vlak voor het hoogseizoen inzet om met de verhuur van het vakantiehuis een leuk extraatje bij te verdienen.

Maar voordat je je vakantiehuis kunt verhuren, is het goed om erbij stil te staan dat huurders een ondermaatse accommodatie niet zomaar accepteren. De woning moet goed worden onderhouden en aan bepaalde standaarden voldoen. Er is dus een hoop waar je op moet letten als verhuurder. In dit artikel lees je een aantal tips voor hoe je jouw vakantiehuis verhuur klaar maakt en kunt voldoen aan de verwachtingen van jouw huurders.

Een goede prijs voor je vakantiehuis

Een van de grootste fouten die een verhuurder kunt maken, is het te hoog prijzen van een vakantiehuis. Misschien tref je een huurder die het boeken tot het laatste moment heeft laten liggen, en je vakantiehuis voor de maximale prijs zal huren, maar niemand wordt blij van een vakantiehuis dat niet in verhouding staat tot de prijs. Kritische recensies gegarandeerd!

Anderzijds is het wel belangrijk dat je gemaakte kosten eruit haalt. De kosten van je vakantiehuis hangen grotendeels af van de ligging. Huizen aan het strand kosten over het algemeen meer dan een huis dat verder weg van de zee ligt. Maar alles is relatief. Je verdient natuurlijk ook veel meer voor een woning die in een eersteklas vakantiegebied ligt, in tegenstelling tot iets dat in een minder wenselijke vakantieplaats ligt.

Zorg al met al voor een goede verhouding van de prijs ten opzichte van de waarde van de vakantiewoning. Doe ook onderzoek en kijk wat andere verhuurders vragen voor de vakantiewoning. Andere factoren om - naast de ligging - rekening mee te houden zijn voorziening in de woning en in de directe omgeving, de staat van de woning (bijvoorbeeld onderhoud, isolatie, frisheid) en de grootte van de woning.

Ken je potentiële huurder

Zorg dat je je huurders door en door kent. Maak ook eens kennis met de bezoekers die vaak in de omgeving van de woning verblijven. De Côte d’Azur trekt bijvoorbeeld andere bezoekers dan het noorden Spanje. Dit kan van stad tot stad verschillen en het is daarom belangrijk om je onderzoek te doen. Zo prijs je jezelf niet uit de markt in jouw specifieke vakantiegebied en weet je precies waar jouw bezoekers op letten bij het boeken van hun gewenste vakantiehuis. 

Maak reclame voor je vakantiehuis

Mond-tot-mondreclame is, zoals altijd, de beste manier om te adverteren. Het hebben van gasten die hun ervaring in je huis positief beoordelen, moedigt nieuwe klanten aan om ook een boeking te plaatsen. Een goede beoordeling heeft bovendien invloed op het bedrag dat je in rekening kunt brengen. Win-win!

Onderhoud en inspectie van je vakantiehuis

De inrichting van een vakantiehuis moet zowel praktisch als comfortabel zijn. Plaats jezelf in de schoenen van je huurder: je bent op vakantie, je wilt comfortabel ontspannen en je voeten op de salontafel zetten, dus voorzie het huis van meubilair dat daarvoor geschikt is, maar ook niet te veel kost als het vervangen moet worden. Neem daarnaast in ieder geval de volgende tips mee voor het verhuurklaar maken van je vakantiehuis:

- Lounge suites moeten bijvoorbeeld bedekt zijn met een gemakkelijk schoon te maken stof of beter nog, leer.
- Koop de beste bedden die je je kunt veroorloven. Iedereen geniet van een goede nachtrust en dit is vooral belangrijk tijdens de vakantie.
- Goed linnengoed wordt ook gewaardeerd, dus overweeg om materiaal te kopen dat een hoger dan gemiddeld aantal draden en een luxe uitstraling heeft.
- Badkamers moeten brandschoon en schimmelvrij zijn, en hoewel niet strikt noodzakelijk zullen gratis zeepjes en shampoos gewaardeerd worden door je tijdelijke gasten.
- Controleer de keuken op hygiëne en kwaliteit. Naast dat deze onberispelijk moet zijn, controleer je ook of alles, inclusief de koelkast en het fornuis, in goede staat is. Al het servies, bestek en de potten en pannen moeten worden geïnspecteerd voordat een huurder de woning in gebruik neemt.
- Airconditioners moeten regelmatig worden onderhouden en in goede staat zijn.
- De batterijen van alle afstandsbedieningen moeten worden gecontroleerd en waar nodig worden vervangen.

Ga bovendien minstens één keer per jaar naar de woning om de algemene staat van het vakantiehuis te controleren, ongeacht of je een agent gebruikt om het huis te beheren of niet. Gebruik deze tijd ook om eventuele reparaties te doen en om kapotte apparaten of lampen te vervangen. Zo blijft het vakantiehuis altijd goed onderhouden. Des te minder zorgen en kosten heb je op een later moment. 


Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan