Hoe verhuur ik zelf mijn vakantiehuis?

Bij het verhuren van een vakantiewoning komt veel kijken. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt, zodat je je eigen vakantiehuis met gemak zelf kunt verhuren. Het begin is het meeste werk: van de inrichting van het vakantiehuis tot het promoten, het neemt wat tijd in beslag. Meestal ben je als verhuurder ook geen expert op al deze gebieden. Dat kan je ontmoedigen om je vakantiehuis te verhuren. Maar dat zou zonde zijn! Om je op weg te helpen, hebben we daarom de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet. Zo verhuur je binnenkort eenvoudig zelf je vakantiehuis.

Wie is je doelgroep?

Wat je ook verkoopt, de gouden regel blijft: ken je doelgroep. Waar gaan de meeste vakantiegangers naartoe? Sommige delen van Frankrijk zijn populaire toeristische bestemmingen, maar welk type toerist trekken die plaatsen precies aan?

Er is bijvoorbeeld een onderscheid tussen gebieden die bijzonder aantrekkelijk zijn voor gezinnen met kleine kinderen en gebieden die specifiek gericht zijn op gepensioneerden. Grote steden als Berlijn of Hamburg daarentegen zien veel jonge toeristen die meer geïnteresseerd zijn in een korte vakantie. Deze doelgroep stelt totaal andere eisen aan de inrichting van een appartement of een huis. Als je precies weet wie je wilt ontvangen, kun je je vakantiehuis en het promoten daarvan perfect afstemmen op je doelgroep, en zo meer succes boeken.

Lokale voorwaarden voor het verhuren van een vakantiehuis

Als je je vakantiehuis privé wilt verhuren en in een gebied wilt wonen waar veel toerisme is, neem dan contact op met het plaatselijke VVV-kantoor. Veel gemeenten en gebieden verzamelen centraal verhuurders en bemiddelen tussen hen en hun gasten. Daarom weten deze plaatsen vaak waar verhuurders rekening mee moeten houden.

Op sommige plaatsen mogen appartementen niet meer of alleen onder strikte voorwaarden worden verbouwd tot vakantiehuizen. Er kunnen ook belastingen of andere speciale functies voor je stad zijn. Informeer dus eens bij de lokale toeristeninformatie naar de voorwaarden die daar gelden. 

Wettelijk voorwaarden in Nederland

In Nederland zijn veel aspecten van het huren van particuliere vakantiewoningen wettelijk geregeld. Daarnaast is er een belangrijk onderscheid tussen particulier en commercieel verhuren, verhuren als vakantieverblijf of voor langdurig verblijf, enzovoort. Het kan zeker de moeite waard zijn om te investeren in een advocaat. Het is beter om één keer te betalen voor advies dan een boete te krijgen omdat je een regel over het hoofd hebt gezien. Calculeer dat dan ook in in je budget. De particuliere verhuur van vakantiewoningen valt onder de bevoegdheid van advocaten die gespecialiseerd zijn in huurrecht of onroerend goed.

Inrichting van het vakantiehuis

Gasten verwachten steeds meer van een vakantiewoning. Rekende men vroeger slechts op een wastafel en een keuken met koelkast, zo verwachten je huurders nu toch minstens een douche en het liefst ook een vaatwassen. Een goede uitrusting wordt dus steeds belangrijker in de overweging om een vakantiehuis te huren.

Als je je appartement of huis als vakantiehuis wilt verhuren, kun je met enkele eenvoudige extra's nog meer punten verdienen bij potentiële huurders. Dit begint met de vaste uitrusting van het vakantiehuis: een keuken met een fornuis is beter dan geen keuken. Als je ook een oven hebt, is dat nog een bonus. Een (snelle) internetverbinding en Wifi in het appartement zijn nu voor veel gasten een must, terwijl een telefoon of televisie steeds minder belangrijk wordt. Het verstrekken van beddengoed en handdoeken betekent meer werk voor je, maar veel comfortabeler reizen voor je gasten. Aankopen zoals een eenvoudige haardroger of handdoeken, die je expliciet mee mag nemen naar het strand, zijn goedkope maar waardevolle extra's.  

Maar hoe meer je aanbiedt, en hoe luxer de inrichting, hoe meer kosten het met zich meebrengt. Denk daarom goed na wat jouw doelgroep specifiek verwacht in het huis, zodat je geen onnodige faciliteiten aanbiedt. 


Promoten vakantiehuis

Heb je je onderzoek gedaan, alle juridische zaken op orde en de inrichting van je vakantiehuis klaar? Dan is het tijd om je vakantiehuis aan te bieden en te promoten. Je kunt kiezen voor zowel on- als offline promotie.

Voor online promotie wordt social media steeds belangrijker. Je kunt berichten delen, die jouw volgers ook weer kunnen verspreiden, zodat je vakantiehuis meer mensen bereikt. Ook kun je je vakantiehuis aanbieden in verschillende Facebookgroepen. Tot slot is een website voor je vakantiehuis onmisbaar. Zo presenteer je het vakantiehuis op z’n best, ontvang je met de Huurkalender zelf boekingen en betalingen en kom je gemakkelijk in contact met je huurders.


Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan