Hoe kun je je vakantiehuis lange periode verhuren?

Vakantiewoningen worden meestal voor kortere periodes verhuurd. Als je besluit om je appartement voor een korte periode te verhuren, ben je flexibel, heb je minder renovatiewerk, hogere huurinkomsten en kun je profiteren van belastingvoordelen. Toch heeft lange-termijnverhuur van je vakantiewoning ook zeker voordelen. Je hoeft de woning bijvoorbeeld minder vaak te onderhouden, hebt een gegarandeerd maandelijks inkomen en je hoeft minder tijd te besteden aan de administratie en marketing van je woning.

Er zijn voldoende mogelijkheden om je vakantiewoning voor lange periode te verhuren, ook in het laagseizoen. Overweeg je jouw vakantiewoning voor lange tijd te verhuren? Goed idee! Dan is de eerste stap gezet. Lees hier hoe je je vakantiewoning aantrekkelijk maakt voor lange-termijnverhuur en waar je aan moet denken voordat je begint.

Zorg voor de juiste voorzieningen

Denk goed na welke zaken je nog moet veranderen voordat je voor langere tijd gaat verhuren. Wil je de woning bijvoorbeeld verhuren aan gezinnen met kinderen, dan is het belangrijk dat je daarvoor de juiste benodigdheden beschikbaar stelt. En staat je vakantiehuis in een toeristische omgeving? Zorg dan voor voldoende beschikbare toeristeninformatie voor je gasten.

Om langdurige huurders aan te trekken, is het ook belangrijk om de apparatuur nog eens na te lopen in de woning. Huurders verwachten tegenwoordig minstens een televisie, goede internetverbinding en fatsoenlijke keuken- en schoonmaakapparatuur die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Zonder die voorzieningen is men minder snel geneigd om langere periode gebruik maken van een vakantiewoning.

Is er weinig ruimte in de woning voor bovenstaande voorzieningen? Bedenk dan wat jouw vakantiewoning zo uniek maakt, en maak dat goed duidelijk op je website. Zijn er misschien wasserettes in de omgeving? Of goede afhaalrestaurants, waardoor keukenapparatuur niet nodig is? Ook die informatie is waardevol voor potentiële lange-termijn huurders. Vergeet het dus niet te vermelden. 

Selecteer en beheer je boekingsplatformen

Ga je boekingskanalen eens na en bedenk welke daarvan bruikbaar zijn voor lange-termijnverhuur. Hoewel Airbnb en Booking.com in de eerste plaats bedoeld zijn voor korte-termijn verhuur van vakantiehuizen, kun je het ook voor lange-termijnverhuur gebruiken.

Gebruik dezelfde platformen ook om in contact te komen met je vaste klantenkring. Vooral bij regelmatig terugkerende gasten is het belangrijk om hen vooraf te laten weten dat het vakantiehuis niet beschikbaar is tijdens hun vaste periode.

Wil je jouw woning eenmalig voor langere tijd verhuren en weet je al dat je appartement vanaf een bepaalde datum weer beschikbaar zal zijn als flexibele vakantiewoning? Dan kun je deze plannen ook van te voren opnemen in je Huurkalender. Zo kun je al boekingen voor het volgende jaar accepteren.

TIP: Je kunt boekingen via je eigen website ontvangen met de Huurkalender plugin.


Naast de bekende boekingsplatformen in Nederland en je eigen website via Huurkalender.nl, is het ook verstandig om meer specifieke websites te zoeken voor lange-termijnverhuur. Bijvoorbeeld onroerend goed websites in het zuiden van Europa. Zij richten zich uitsluitend richten op lange termijn verhuurders en brengen verhuurders en reizigers samen.

Adverteer met je vakantiewoning offline

Het verhuurproces hoeft niet altijd online plaats te vinden. Ook offline adverteren levert nog altijd veel nieuwe huurders op, zeker voor de langere termijn! Maak bijvoorbeeld gebruik van lokale advertenties in kranten of andere openbare voorzieningen. Vooral als je een appartement verhuurt in een kleiner dorp of een vakantieoord aan het strand, kun je mensen aanspreken die je anders misschien niet zou bereiken. Een andere optie is om samen te werken met een hotel, restaurant of ander bedrijf in je omgeving die op zoek is naar een langdurige werknemers accommodatie.

Regel belangrijke zaken

Je hebt een interessante huurder gevonden, en overweegt je huurwoning voor een lange periode te verhuren. Super! Maar hoe nu verder?

Allereerst werkt verhuur voor lange termijn niet veel anders dan verhuur voor de korte termijn. Houdt er dus rekening mee dat het tijd kost. Hoewel het misschien minder algemene inspanning van de verhuurder vergt, ga je door een vergelijkbare fase van het aantrekken van gasten en het overdragen van de woning. In het begin zal je met een verhuurder bijvoorbeeld voor langere periode meer afspraken moeten maken. Die afspraken gaan o.a. over het contact onderling, het onderhoud in en om het huis en welke kosten wel en niet inbegrepen zijn.

Controleer voor de zekerheid ook altijd de financiële situatie van een potentiële huurder, stel een huurovereenkomst op en vraag borg. Zo voorkom je vervelende situaties achteraf.  Verdiep je daarnaast goed in je rechten als verhuurder. Een huurder wordt namelijk goed beschermd via de wet. Als verhuurder heb je na de ingang van het huurcontract weinig juridische gronden om een huurcontract te beëindigen. Denk er dus goed na of je je woning voor langere periode kunt missen en zet als het gewenst is een einddatum in het verhuurcontract.

Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan