10 tips voor een aantrekkelijke vakantiewoning

De vraag naar vakantiehuizen stijgt al jaren. Steeds meer vakantiegasten geven de voorkeur aan persoonlijke vrijheid in privé-vakantiehuizen. Om succesvol te zijn in deze sector, moet je aandacht besteden aan belangrijke zaken. Een daarvan is het rekening houden met en onderzoeken van je concurrentie. Er is namelijk een steeds grotere variatie in het aanbod vakantiehuizen. Maar hoe onderscheid jij je vakantiehuis van het aanbod in dezelfde omgeving? En hoe zorg je ervoor dat huurders geïnteresseerd raken in jouw woning? Met deze tien tips maak je jouw vakantiewoning aantrekkelijk voor huurders.

  1. Inrichting van je vakantiehuis

Je vakantiegasten zullen een mooi uitgerust vakantiehuis eerder boeken, maar ook eerder aanbevelen bij anderen na hun bezoek. Heb je mazzel, dan komen ze zelfs nog eens terug als het verblijf prettig was. Bedenk daarom goed hoe je je vakantiehuis wilt inrichten, welke faciliteiten je aanbiedt en welke sfeer je wilt uitstralen. Houdt ook je ideeën hierover naast het budget dat je beschikbaar hebt voor een overzicht van de mogelijkheden.

  1. Uitrusting van het vakantiehuis

Als je financiële mogelijkheden dit toelaten, neem dan contact op met een professionele interieurarchitect. Die creëert een concept op maat van je behoeften en ideeën en ondersteunt je bij de realisatie ervan. Belangrijke basisuitrusting kun je denken aan vloerverwarming, goed geïsoleerde ramen en een luxe badkamer met bijvoorbeeld een ligbad.

Duurzame keuzes scores ook steeds hoger. Heeft je vakantiehuis bijvoorbeeld zonnepanelen? Pluspunt! Heeft je vakantiehuis een groen dak? Pluspunt! Is er een moestuin aanwezig? Pluspunt! Huurder letten steeds meer op de duurzaamheid van het huis dat ze huren. Goed om daarbij stil te staan. 

  1. Creëer een gemoedelijke sfeer

Het is belangrijk om je vakantiehuis zo in te richten dat potentiële gasten zich gemotiveerd voelen om te overnachten. Veel accommodaties zijn spaarzaam en ongezellig. Toch winnen lichte ruimtes het steeds vaker van vakantiehuizen met donkere oude meubels. Denk er goed over na wat jij wilt uitstralen en waar je doelgroep behoefte aan heeft, en voer dat gevoel door door de gehele woning. Het is het beste om het hele huis in één stijl in te richten en een harmonieus kleurenconcept na te streven.

Het is begrijpelijk dat je als verhuurder kleine investeringen wilt doen om het risico te vermijden dat dure meubels opzettelijk beschadigd, vernield of gestolen worden. Aan de andere kant onderscheidt een bovengemiddelde inrichting zich van de massa en trekt je vakantiewoning meer aandacht.

Heb je niet zo’n groot budget? Je kunt met goedkope meubels veel meer luxe en comfort uitstralen dan je zou verwachten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op sociale media als Pinterest en Instagram, en zie hoe je met wat Ikea-meubels of decoratie van Action een luxe en ontspannen vakantiehuis kunt creëren.

  1. Denk ook aan details

Met wat meubels, een goede uitrusting en de gewenste sfeer ben je er nog niet. Het is bij de inrichting ook belangrijk om goed na te denken over wat jouw doelgroep nodig heeft? Mogen je gasten huisdieren meenemen en is het huis daar geschikt voor? Is de accommodatie drempelvrij en toegankelijk voor rolstoelgebruikers? Is het een rokend of een niet-rokend vakantiehuis? Veel mensen willen niet in een rokerige vakantiewoning wonen. Het is daarom raadzaam om in de advertenties aan te geven of roken al dan niet is toegestaan. Gele muren en gordijnen zijn in ieder geval absoluut taboe.

Nu we het toch over hygiëne hebben: het meubilair moet even duurzaam en gemakkelijk te reinigen zijn als de vloer. Parket, laminaat en tegels zijn ideaal en zeer geschikt voor mensen met een allergie. Om een goede hygiëne te garanderen en lelijke vlekken te voorkomen, is het van essentieel belang dat je afwasbare bekledingsstoffen voor zitmeubelen verkrijgt.

En denk ook aan comfort. Comfortabele bedden zijn erg belangrijk, hoewel het moeilijk is om elke gast in dit opzicht te behagen. Kies het liefst voor een matras met gemiddelde hardheid, die geschikt is voor zowel zachte als harde dwarsliggers. Een houten kont na het zitten op de bank is ook niet wenselijk. Sta daar dus ook even bij stil, voordat je overtuigd raakt van de goedkoopste bank die je tegenkomt. 

  1. Goede keukenuitrusting

Vakantiewoningen zijn meestal gericht op self-catering. Een volledig uitgeruste keuken is daarom onmisbaar. Naast een koffiezetapparaat, vaatwasser, broodrooster en magnetron, moet er voldoende (schoon) servies en bestek aanwezig zijn, evenals potten en pannen. Ook kleine keukenhulpen zoals flessen- en blikopeners, kurkentrekkers, pollepels en spatels zijn onmisbaar in een goed uitgeruste keuken. Tot slot worden ook theedoeken en schoonmaakspullen door veel vakantiegangers als zeer belangrijk ervaren.

  1. Een schone badkamer

Een paar jaar geleden waren functionele badkamers voldoende, maar nu hechten de meeste gasten veel belang aan een comfortabel ingerichte badkamer. Het beste is een badkamer met badkuip. Gezinnen met kinderen waarderen een wasmachine, vooral bij een langer verblijf. Alle sanitaire voorzieningen moeten schoon en goed onderhouden zijn. Er is nog geen enkele huurder blij geworden van ondefinieerbare vlekken in de badkamer. Verder zijn voldoende handdoeken, die je regelmatig verwisselt, natuurlijk een must.

  1. Kinderen en huisdieren

Horen gezinnen met jongere kinderen tot je doelgroep? Koop een kinderstoel, een kinderbedje en eventueel een babyfoon. Zorg ook voor voldoende stopcontacten om je vakantiehuis verder uit te rusten en denk eens na over een traphekje voor extra veiligheid. Als er een buitenruimte is, zullen de kleintjes blij zijn met een schommel en een zandbak met zandspeelgoed. Als je gasten hun geliefde viervoeters mogen meenemen, houd dan een gezellige hondenmand en kommen klaar voor water en eten.

  1. Wifi en TV

De aanwezigheid van een flatscreen-monitor en wifi kan tegenwoordig niet meer weggedacht worden in een goed vakantiehuis, tenzij je een huisje in het bos verhuurt. Een dvd-speler of een goed muzieksysteem mag ook niet ontbreken voor wat vermaak bij slecht weer.

  1. Wellness en open haard

Een kleine wellness oase met sauna en whirlpool zorgt ervoor dat je vakantiehuis zich onderscheidt van de massa. Vooral in het koude seizoen genieten veel mensen van de gezellige warmte van een sauna. Voor extra comfort kun je gebruik maken van een houtkachel. Maak van deze faciliteiten ook mooie sfeerbeelden voor op de website, dat doet het altijd goed.

  1. De buitenruimte

Heeft je vakantiehuis een tuin? Vooral in de zomer genieten veel gasten van een barbecue en een gezellig terras met tuinmeubilair. Ligt je vakantiehuis in een regio waar de zon vaak schijnt, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Europa een groot deel van het jaar het geval is? Dan is het de moeite waard om een zwembad te (laten) bouwen.

Maar ook als je een appartement verhuurt met balkon is het de moeite waard om dat te promoten. Misschien biedt je wel een adembenemend uitzicht over een mooi gebied, of heb je zo’n groot balkon dat je er elke avond en dag op zou kunnen vertoeven. Ook een balkon kan aanvoelen als een tuin. Zorg er daarom met de juiste decoratie voor dat het een knus en groen plekje wordt. 

Boekingen gemakkelijk beheren met de huurkalender

Na het selecteren van de juiste inrichting en het maken van mooie foto’s, is het wachten op de eerste boekingen. Met een huurkalender kun je eenvoudig je boekingen beheren en boekingen via je eigen website ontvangen. Lees hier meer over de mogelijkheden en probeert het 14 dagen gratis uit.Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan