Zelf mijn vakantiehuis verhuren

  • Geplaatst op: 31 okt, 2019 Vakantiehuis verhuren Vakantiehuis tips Vakantiehuis

Het huren van een vakantiehuis kan minder stressvol zijn dan het aanbieden van een woning op de reguliere huurmarkt - en lucratiever. In het begin lijkt de inspanning echter groot: van de inrichting van het vakantiehuis tot marketing. Bijna geen enkele particulier is een expert op al deze gebieden en dit ontmoedigt velen om een vakantiehuis te verhuren. We hebben de stappen voor je op een rijtje gezet die de hele onderneming vereenvoudigen.

Wat voor soort gasten verwacht je in je vakantiehuis?

Wat je ook verkoopt, de gouden regel is altijd: ken je doelgroep. Waar gaan de meeste vakantiegangers naartoe? Sommige delen van Frankrijk zijn duidelijk zeer populaire toeristische bestemmingen. Maar wie trekken deze plaatsen precies aan? Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen gebieden die bijzonder aantrekkelijk zijn voor gezinnen met kleine kinderen en gebieden die specifiek gericht zijn op gepensioneerden. Grote steden als Berlijn of Hamburg daarentegen, zien veel jonge toeristen die misschien meer geïnteresseerd zijn in een korte vakantie. Ze stellen totaal andere eisen aan de inrichting van een appartement of een huis. Als je precies weet wie je wilt uitnodigen, kun je ook al het andere erop afstemmen, het erop aanpassen en zo meer succes boeken.

Voorwaarden voor het verhuren van een vakantiehuis

Als je je vakantiehuis privé wilt verhuren en in een gebied wilt wonen waar veel toerisme is, neem dan contact op met het plaatselijke VVV-kantoor. Veel gemeenten en gebieden verzamelen centraal verhuurders en bemiddelen tussen hen en hun gasten. Daarom weten deze plaatsen vaak waar verhuurders rekening mee moeten houden. Op sommige plaatsen mogen appartementen niet meer of alleen onder strikte voorwaarden worden verbouwd tot vakantiehuizen. Er kunnen ook belastingen of andere speciale functies voor je stad zijn. De toeristische informatie kan je helpen of ken in ieder geval de juiste contactpersoon. Ook het maken van je eigen website voor je vakantiehuis is van groot belang. Zo presenteer je huis op zijn best en kom gemakkelijk in contact met je huurders. Je kunt gemakkelijk boekingen via je eigen website ontvangen met de huurkalender plugin.  

Wettelijk voorwaarden

In Nederland zijn veel aspecten van het huren van particuliere vakantiewoningen wettelijk geregeld. Daarnaast is er een belangrijk onderscheid tussen particulier en commercieel verhuren, verhuren als vakantieverblijf of voor langdurig verblijf, enzovoort. Het kan voor je zeker de moeite waard zijn om te investeren in een advocaat. Het is beter om één keer te betalen voor advies dan een boete te krijgen omdat je een regel over het hoofd hebt gezien. De particuliere verhuur van vakantiewoningen valt onder de bevoegdheid van advocaten die gespecialiseerd zijn in huurrecht of onroerend goed.


Ontvang binnen 10 minuten boekingen via je eigen website
Integreer de beschikbaarheid van je diensten binnen enkele seconden in je eigen website. Laat uwjebezoekers zien wanneer je beschikbaar bent. Probeer alle opties nu 14dagen gratis uit.Probeer het gratis

Inrichting van het vakantiehuis

Vroeger behoorde een bepaalde uitrusting tot de vakantiewoning - een bed en ten minste een wastafel behoorde vroeger tot de basisuitrusting. Tegenwoordig verwachten de meeste gasten minstens een douche. Deze basics zijn waarschijnlijk ook aanwezig in je vakantiehuis. Als je je appartement of huis als vakantiehuis wilt verhuren, kun je met enkele eenvoudige extra's nog meer punten verdienen bij potentiële huurders. Dit begint met de vaste uitrusting van het vakantiehuis: Een keuken met een fornuis is beter dan geen keuken. Als je ook een oven hebt, is dat nog een bonus. Een internetverbinding en Wifi in het appartement zijn nu voor veel gasten een must, terwijl een telefoon of televisie steeds minder belangrijk wordt. Het verstrekken van beddengoed en handdoeken betekent meer werk voor je, maar veel comfortabeler reizen voor je gasten. Aankopen zoals een eenvoudige haardroger of handdoeken, die je expliciet mee mag nemen naar het strand, zijn goedkope maar waardevolle extra's.   


Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan


ChatStel je vraag