Seizoensprijzen invoeren

 • Geplaatst op: 21 aug, 2019 Kalender instellingen Seizoensprijzen Prijs invoer

Voordat een bezoeker gaat boeken is het goed om inzicht te geven in de prijsstelling. Binnen de huurkalender zijn er verschillende opties beschikbaar om de prijzen in de kalender te verwerken. Hieronder worden de verschillende opties toegelicht zodat ook uw prijsstelling in de Huurkalender duidelijk is.

Prijs instellingen per dag of per nacht

Voordat de prijzen in de Huurkalender verwerkt worden moet er eerst een prijsberekening per kalender gekozen worden. Het is mogelijk om prijzen per dag te verwerken. Een voorbeeld hier van is het verhuur van een fiets. Anders zijn de prijzen per nacht zoals het verhuur van een vakantiehuis. Controleer daarom eerst de instellingen van uw kalender via Plugin -> Boekingsinstellingen bij de optie "Boeking berekening" of uw instellingen juist zijn ingesteld. In dit voorbeeld gaan we verder met nachtprijzen. 


Nu de instellingen van de prijsberekening zijn gecontroleerd kunt u  verder gaan met instellen van de prijzen van de kalender. Ga hiervoor naar Plugin -> Prijzen & services om een prijsperiode toe te voegen. Er zijn twee opties om de prijzen in de kalender in te voeren, namelijk door middel van "Totaalprijzen invoer" of "Nachtprijzen invoer":

Totaalprijzen invoeren

De eenvoudigste manier om prijzen in de kalender te verwerken is de optie "Totaalprijzen invoer". Met deze optie kunt u eenvoudig per seizoen meerdere prijzen in één keer invoeren. Kijk voor de nachtprijzen invoer in het artikel over het invoeren van een service (bekijk hier). In dit artikel focussen wij op de seizoensprijzen met de "Totaalprijzen invoer".

Prijzen en periode invoeren

We zullen de instellingen één voor één behandelen door middel van het onderstaande voorbeeld:

Prijs definities 

In dit voorbeeld zijn de nachtprijzen voor de periode 1 juli 2019 tot en met 15 september 2019 als volgt:

 • Nacht
  Looptijd 1 nacht
  € 100
 • Weekend
  Looptijd is van vrijdag tot zondag, 2 nachten
  € 300
 • Lang weekend
  Looptijd is van vrijdag tot maandag, 3 nachten 
  € 350
 • Midweek
  Looptijd van maandag tot vrijdag, 4 nachten
  € 400
 • Per week
  Looptijd van 8 dagen, 7 nachten
  € 500

Laatste nacht met de huidige prijsstelling

De eerste dag met deze prijsstelling is maandag 1 juli 2019 en de laatste dag met deze prijsstelling is donderdag 30 september. Als er een boeking binnen komt op de nacht van 30 september tot 1 oktober dan wordt de nachtprijs van 30 september weergegeven, aangezien 30 september de laatste dag/nacht is met deze prijsstelling. 

Aansluitende prijsperiodes

Het is verplicht om bij de invoer van verschillende periodes de data aansluitend toe te voegen. Bijvoorbeeld: 

Periode 1: van 1 juni tot 15 september

Periode 2: van 16 september tot 1 december.

De eerste prijsperiode eindigt op 15 september en de volgende prijsperiode start op 16 september.  Als de einddatum 15 september gelijk is aan de startdatum van de volgende periode, dan staan er op dat moment twee verschillende prijzen op 15 september en weet het systeem niet welke de juiste is. Daarom moeten de prijsperiodes op elkaar aansluiten i.p.v. overlappen. Dus als de einddatum periode 1 = 15 september is, is de startdatum van periode 2 = 16 september.

Boekbare dagen instellen

De boekbare dagen zijn de dagen waarop klanten kunnen arriveren en vertrekken. Standaard staan alle aankomst en vertrekdagen aangevinkt. Dit betekend dat u nu boekingen op alle dagen van de week kunt ontvangen. Door bijvoorbeeld alleen de maandag aan te vinken is het mogelijk om alleen boekingen te ontvangen welke van maandag tot maandag lopen: 

Bijvoorbeeld:      Resulteert voor de boeker in: 

De bezoeker kan alleen de vrijdag aanvinken als aankomst- en vertrekdag. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld speciale periodes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan school vakanties, met deze optie zullen de boekingen mooi in elkaar overlopen zonder lege dagen. 

Minimaal aantal nachten invoeren

Naast het instellen van de boekbare dagen is het ook mogelijk een minimaal aan nachten in te stellen.  U kunt in de selectie box van de "Duur" wijzigen naar het aantal minimale nachten. In ons voorbeeld staat deze nog op één nacht. Dit kan aangepast worden naar bijvoorbeeld drie nachten. Als u de nieuwe optie heeft geselecteerd zullen deze automatisch worden bevestigd. Vanaf nu is het voor een boeker binnen de gestelde periode alleen nog mogelijk om een boeking te plaatsen van minimaal drie nachten.

Prijs berekening

Hieronder een aantal voorbeelden hoe de kalender omgaat met de prijsberekening binnen het systeem.

Prijsberekening van een boekingen binnen twee periodes 

Het kan voorkomen dat een boeking door twee verschillende prijsperiodes  overlapt. De prijsberekening wordt aan de hand van het onderstaande voorbeeld verder toegelicht:


Periode 1: van 1 juni tot 15 september, € 500 per week

Periode 2: van 16 september 1 december, € 800 per week


Stel er komt een boeking binnen van 1 week, 7 nachten, van 12 september tot 18 september. De boeking heeft twee overlappende periodes, en dus twee verschillende prijsstellingen. Het systeem zal de de prijs nemen van de lopende periode wat resulteert in de volgende opsomming: 


Periode 1: 12 september tot 15 september, 4 nachten = (€ 500 per week / 7 = 1 nacht * 4 nachten) € 285,71

Periode 2: 16 september tot 18 september, 3 nachten = (€ 800 per week / 7 = 1 nacht * 3 nachten) € 342,86

Totaalprijs van de overnachting is dan als volgt: € 285,71 + € 342,86 = € 628,57

Geen week prijs en geen midweek prijs ingevoerd

In het eerste voorbeeld zijn alle prijzen ingevoerd. Maar als er bijvoorbeeld geen weekprijs en geen midweek prijs is ingevoerd of als de weekprijs en de midweek prijs nul zijn dan zal het systeem gaan rekenen met de andere prijzen. Stel van maandag tot vrijdag = 4x de nachtprijs of een boeking van maandag tot zondag = 4x de nachtprijs + 1x weekendprijs. 

Inclusief belasting


Alle ingevoerde prijzen in de Huurkalender zijn inclusief belastingen. Door een belastingpercentage aan te geven worden de belastingen na een boeking in de boekingsbevestiging en in de PDF opgenomen. Stel de ingevoerde prijs van een nacht is € 150 dan bedraagt de belasting op de bevestiging € 26,03 (150 /121 = 1% * 21).Huurkalender.nl - Uw verhuur goed geregeld

Maak het uzelf en uw klanten gemakkelijk en beheer uw beschikbaarheid eenvoudig online. Beheer uw online reserveringen, boekingen en beschikbaarheid van uw vakantiewoning, bed & breakfast, auto, camper of boot nu simpel online met het flexibele reserveringssysteem van Huurkalender.nl.

Maak nu gratis een kalender aan


ChatChatten? Wij zijn online